Flens Gymnastikförening

-Startades 1924-

Tävlingsgymnastik

Flens Gymnastikförening har trots sin ”litenhet” skördat fina framgångar inom tävlingsgymnastiken. Detta tack vare den stora eldsjälen Lars Blom, som 1968 startade tävlingsgymnastiken inom Flens Gymnastikförening.
Under 70- och 80-talet vann föreningen stora framgångar i USM, där Eva Solid tog silver 1972 och tre år senare vann 12-åriga Helen Larsson individuellt guld och hela laget med Helen, Ulla Andersson och Chatarina Gustafsson tog lagguld. Föreningen hade också ett antal duktiga pojkar, som Bo Göran Jonsson och Christer Blom som även de placerade sig bra i USM.

I slutet av 80-talet och början på 90-talet kom flera andra duktiga gymnaster, som Teresia ”Tessan” Larsson, Jessica Östman, Cecilia Gustavsson och Elin Pettersson att sätta lilla Flen på Sverigekartan när det gäller tävlingsgymnastik. Tack vare deras fina framgångar erbjöds Flen att stå som anordnare av 1991 års USM. 66 gymnaster från Ystad i söder till Älvsbyn i norr deltog, men också Jessica, Cecilia och Elin från Flen.
Detta var kulmen på Flens Gymnastikförenings storhetstid som elitgymnastikförening. Under året 94/95 hade föreningen 416 gymnaster vilket nog får anses som rekord.

Gruppträning

Idag är föreningen endast verksam inom gruppträning.
Gruppträning startades redan på 40/50-talet i form av ”Husmorsgymnastik” som på 60-talet kom att övergå till motionsgymnastik kallat ”Kvinnlig motion” som leddes av Birgit Rydstedt, föreningens eldsjäl. Detta fortsatte även på 70- och 80-talet och i början på 90-talet hade namnet ändrats till ”Lättmotion”. I mitten på 80-talet fick Britt-Inger Johansson hela Sporthallen att gunga när hon drog igång sin ”Discogympa”. Det var som mest 150 personer inskrivna på detta pass och det uppmärksammades mycket i pressen.
Discogympan döptes i början på 90-talet om till Medelgympa. Av det utvecklades en något intensivare motionsform, ”Intensivgympan”, som leddes av Anna-Karin Persson. Annika Ågren var en annan ledare som höll i många pass under Aerobics och Step-up eran under 90-talet och i början av 00-talet.

I vårt utbud i dag har vi någonting som passar alla åldrar, allt från familjegympa till cykling. Medelgympa är fortfarande ett populärt pass som efterfrågas. Därtill erbjuder vi även nya träningsformer som exempelvis dans. (Se vårt schema)

Samarbete

Hösten 2009 inleddes ett samarbete med Friskis och Svettis Flen med ambitionen att tillsammans erbjuda motionärer i Flens kommun ett större utbud och variation av gruppträning. Med detta vill vi locka motionärer som tränar på annat håll pga att föreningarna var för sig har ett för smalt utbud. Vi förberedde ett "multikort" som introducerades 2011.
För endast 200:- extra kan motionären bli medlem i båda föreningarna.

GymmixFlen - Bra träning nära dig

Våren 2012 blev Flens Gymnastikförening en certifierad Gymmix-förening. Gymmix är Gymnastikförbundets egna kvalitetssäkrade varumärke inom gruppträning. Gymmix erbjuder alltid ett varierat träningsutbud med välutbildade ledare.
Föreningen kommer från och med höstterminen 2012 att marknadsföras som GymmixFlen. I Sverige finns det idag över 100 Gymmix-föreningar som tillsammans bildar ”Gymmixfamiljen”.